Kimbino
Kimbino

Sezóna červenej repy je tu -> 5 easy receptov z CVIKLY

21. septembra 2023

Cvikla alebo červená repa. Vyzerá zaujímavo, chutí skvelo a dá sa použiť na milión spôsobov. Mnohí z nás ju jedávali ako deti a aj preto si nachádza cestu na naše taniere aj v dospelosti. V tomto článku vám o cvikle povieme viac. A ako bonus pribalíme aj 5 jednoduchých receptov z červenej repy.

Cvikla

Cvikla – chutná a zároveň zdravá

Cvikla, označujúca sa aj ako červená repa, je dvojročná poľnohospodárska rastlina. Ako zeleninu ju konzumovali už naši predkovia. Svojej popularite sa však teší aj dnes. Ba čo viac – získava druhý dych, a to najmä jej používaním v obľúbených pokrmoch. Dnes ju nájdete aj ako súčasť koláčikov brownie, cheesecake či lahodných krémových polievok.

TIP: Pozrite sa, kde majú cviklu v akcii.

Cvikla je však nielen chutná, ale najmä zdravá. Naše babky predsa len vedeli, čo je dobré. Červená repa je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsahuje vitamín C, draslík, mangán, železo a kyselinu listovú. Aj z toho dôvodu je obľúbeným pokrmom tehotných žien. Cvikla takisto obsahuje antioxidanty, podporuje trávenie a zlepšuje zdravie srdca. Je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu.

No a aby pozitívnych účinkov cvikly nebolo málo, tu sú ďalšie:

  • bráni kôrnateniu tepien a spevňuje steny vlásočníc
  • podporuje činnosť pečene a tvorbu žlče
  • vylučuje soľ z tela
  • podporuje rast buniek a pomáha ich regenerácii
  • prispieva k tvorbe červených krviniek a zásobuje tak bunky kyslíkom
  • je skvelá na pleť, vlasy a nechty
Sezóna cvikly

Cvikla – nutričné hodnoty

Všetko chutné má však veľa kalórií. Platí to aj pri cvikle?

Našťastie nie! Toto sú nutričné hodnoty cvikly (100 g):

  • KALÓRIE: 50 (210 kJ)
  • BIELKOVINY: 1,6 g
  • SACHARIDY: 9,5 g
  • TUKY: 0,19 g
  • VLÁKNINA: 2,5 g

Vidíme, že cvikla je priam ideálnou potravinou do zdravého životného štýlu. Vďaka nízkym kalóriám je vhodná aj pri chudnutí, vďaka vláknine a obsahu vody zasýti.

TIP: Vyskúšajte si pripraviť čerstvú šťavu z červenej repy. Cvikla obsahuje antioxidanty a džús z nej vám môže pomôcť celkovému zdraviu.

Kedy je sezóna červenej repy?

Asi najlepším obdobím na konzumáciu cvikly je prelom leta a jesene. Na tanier sa nám tak najčastejšie dostáva v priebehu septembra a októbra. Ako sme sa dozvedeli už vyššie, je naplnená vitamínmi, preto jej zvýšená konzumácia pred zimou má zmysel.

Pokiaľ vás však zaujíma mladá alebo „baby“ cvikla, tú je možné konzumovať už na začiatku leta. Hodí sa skôr do letných šalátov, zatiaľ čo „zrelá“ červená repa poskytuje prakticky neobmedzené možnosti. Môže sa variť, dusiť, piecť alebo konzumovať surová. Cvikla je vo svojej najväčšej sezóne úžasné sladká, chutná a jemná.

Červená repa

Ako vyčistiť škvrny od cvikly

Pri varení a spracovávaní cvikly sa určite stretnete so silou jej farby. Škvrny veľmi rady ostávajú na oblečení, na obruse, na stene či nebodaj na rukách. Ako odstrániť škvrny od cvikly?

Čistenie škvŕn začnite čo najskôr po ich objavení. Na začiatok postačí umývanie pod vodou a jemné trenie. Následne môžete použiť kvalitné čistidlá na odstránenie škvŕn. Obľúbeným, ale zároveň aj veľmi účinným čistidlom, je Vanish. Nasledujte pokyny na etikete čistidla a postupujte podľa nich. Pred použitím by ste však mali overiť, či je čistidlo vhodné pre typ tkaniny, ktorý chcete očistiť.

Existuje aj niekoľko domácich riešení, ktoré môžete vyskúšať. Napríklad môžete skúsiť vytvoriť pastu zo zmiešania jednej časti peroxidu vodíka s jednou časťou jedlej sódy a nechať ju pôsobiť niekoľko minút pred umytím. Skvelou možnosťou je aj žlčové mydlo, saponát, prací prášok či dokonca ocot.

No a čo ruky? Vyzerá to tak, že najúčinnejšiu kombináciu máte aj doma. Postačí vám citrón alebo citrónová šťava a saponát či mydlo. Ruky si poriadne premyte a škvrny od červenej repy sú preč.

TIP: Zaváraná cvikla vám vydrží dlhšie a môžete si ju tak vychutnávať celoročne.

5 easy receptov z cvikly. Toto zvládnete aj vy!

Teraz, keď už vieme toľko o cvikle, poďme sa pozrieť na 5 jednoduchých receptov z červenej repy, ktoré zvládne úplne každý.

Cviklový brownie

Ako sme spomínali, cvikla sa používa aj ako súčasť brownie. Čokoláda a červená repa je priam ideálnou kombináciou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať. Cviklový brownie zvládnete hravo aj vy!

Cviklové brownie

Grilovaná cvikla

Niečo letné? Grilovaná cvikla chutí úžasne, či už s mäskom alebo bez neho. Ba čo viac – aj na tanieri vyzerá dokonalo. Stačí vyskúšať a červená repa sa stane súčasťou každej vašej grilovačky.

Grilovaná cvikla

Rizoto s cviklou a marhuľami

Ryža + cvikla + marhule? To znie zaujímavo. Rizoto s cviklou a marhuľami je lacným receptom, ktorý zvládne pripraviť aj kuchár amatér. A navyše ho máte hotové za pár minút. Tak smelo do toho!

Cviklové rizoto

Krémová cviklová polievka

Spomínali sme polievku – tak tu ju máte. Lahodná krémová cviklová polievka, ktorá je hotová skoro okamžite, zasýti a je aj navyše zdravá. Perfektné (hlavné) jedlo.

Cviklová polievka

Cviklové palacinky s bryndzovou plnkou

A posledný recept je snáď najoriginálnejší. Cviklové palacinky s bryndzovou plnkou síce môžu na prvé počutie znieť až príliš experimentálne, no opak je pravdou. Nebudeme vás presviedčať, jednoducho ich musíte vyskúšať sami.

Cviklové palacinky

Záver

Cvikla alebo červená repa je úžasnou potravinou, ktorá sa dá pripraviť prakticky akokoľvek. Je chutná, je zdravá, je zaujímavá a je vhodná aj pri diétach. Využite jej sezónu naplno a vyskúšajte všetky recepty, ktoré sme pre vás vybrali. Tak dobrú chuť!


Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.