Kimbino
Kimbino

Ako variť vajcia: Tipy a rady pre perfektne uvarené vajíčko

26. januára 2024

Vajcia sú skutočnou superpotravinou. Sú nabité dôležitými makroživinami, vitamínmi a minerálmi. Niet sa diviť tomu, že patria k pravidelnej súčasti našich jedálničkov. Ako ale variť vajcia tak, aby vám vyšli vždy dokonalé? V tomto článku a pozrieme ako na vajcia na tvrdo aj na mäkko.

Predtým, ako si povieme ako variť vajcia a ako dosiahnuť perfektne uvarené vajíčko, poďme sa pozrieť na to, čo v sebe táto zázračná potravina skrýva.

vajcia na trvdo

Vajcia ako ideálna potravina

Vajcia patria k súčastiam stravovania už dlhé dekády. Obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky, vitamíny a minerály. V žĺtku vajca sa nachádza väčšina tukov a cholesterolu, ale je to tiež bohatý zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny ako B12, D, A a E, železo, fosfor, zinok a cholín.

TIP: Nenechajte si ujsť žiadnu akciu na vajcia.

Bielko je zložené hlavne z vody a bielkovín. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Bielko vajca je nízkotučné, obsahuje minerály ako draslík, sodík a selén, a je tiež bez sacharidov. Je to preto populárny zdroj bielkovín v strave mnohých ľudí.

Kalorické tabuľky udávajú na 100 g takéto údaje:

  • 151 kcal
  • 12,4 g bielkovín
  • 0,94 g sacharidov
  • 10,87 g tukov

Sú obľúbenou potravinou aj pri fitness cieľoch. Väčšina ľudí ich má na raňajky a sú súčasťou typických amerických raňajok. Hodia sa však na celodennú konzumáciu. Pokiaľ si ich ale dáte na večeru, z dôvodu vyššieho obsahu tukov môžete mať problém so spánkom.

TIP: To, že vajcia zvyšujú cholesterol, je mýtus. Ako pri všetkom, aj tu je kľúčom striedma konzumácia.

varené vajcia

Ako dlho sa varí vajce na tvrdo?

Vajcia sa zvyknú konzumovať na milión spôsobov. Jedným z najobľúbenejších je vajce na tvrdo. Ako dlho variť takéto vajce?

V ideálnom prípade budete variť s vajcami s izbovou teplotou. Do hrnca dajte práve toľko vody, aby boli vajíčka ponorené, no aby v nej príliš neplávali. Keď voda začne vrieť, vložte do nej vajíčka a varte približne 10 minút. Pokiaľ sú väčšie alebo ich je väčší počet, môže to byť aj viac.

Po tomto čase ich okamžite schlaďte pod studenou vodou. Následne ich môžete konzumovať so zeleninou, chlebíkom alebo šunkou jednoducho tak, ako to máte radi. S trochou tréningu sa vám podarí uvariť dokonalé vajíčka na tvrdo.

Vajcia na mäkko – ako dosiahnuť lahodné vajíčko?

Máte radi skôr vajce na mäkko? V tom prípade musíte prispôsobiť aj postup varenia.

Opakujte v podstate celý proces, avšak vajíčko varte iba približne 5 minút. Opäť ho schlaďte a môžete konzumovať chutné a lahodné vajce na mäkko.

TIP: Milujete chuťové experimenty? Vyskúšajte aj malinké prepeličie vajíčka alebo obrovské pštrosie vajcia.

Vajíčka sa ďalej konzumujú napríklad vo forme praženice, volského oka, omelety a pridávajú sa do mnohých iných jedál. Používajú sa na pečenie, do omáčok či dezertov. Sú tak nielen perfektné z hľadiska výživových hodnôt, ale môžete ich v kuchyni používať naozaj flexibilne.

volské oko

Záver

Či už ľúbite vajcia na mäkko alebo vajcia na tvrdo, rozhodne odporúčame túto potravinu zaradiť do jedálnička. Pamätajte však na to, že všetkého veľa škodí a ako so žiadnou potravinou, ani s vajcami by ste to nemali preháňať. Veríme, že vám naše návody pomôžu k príprave toho najchutnejšieho vajíčka. Dobrú chuť!


Vyhľadávanie

Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.