Kimbino
Kimbino

Nakupujte múdro a s mierou, a to aj počas Black Friday

23. októbra 2020

Dnešná doba nás podporuje v konzumnom nakupovaní a míňaní. Často neberieme ohľad na stav nášho účtu a zbytočne žijeme na dlh. Nad tým, ako takýto životný štýl vplýva na našu planétu, sa zamýšľa málokto. Prečo tak radi nakupujeme? Dá sa nakupovať s rozumom? 

V obchodoch zaháňame depresie, neúspechy, ba aj zlomené srdcia. Kúpou tovaru sa odrazu cítime lepšie. Máme pocit, že nad našimi životmi konečne máme opäť kontrolu. Je len na našom slobodnom rozhodnutí, či si danú vec kúpime, alebo nie. A to sa nám páči. Doma potom s hrôzou zistíme, že sme si priniesli ďalšiu nepotrebnú vec, ktorá nám vyprázdnila peňaženku a zbytočne bude zaberať miesto. Prinášame vám tipy, ako tomu predísť. 

1. Elektronický či papierový – zoznam musí byť

Pred tým, ako sa vydáte na poznávací zájazd po obchodoch, pripravte si doma zoznam vecí, ktoré si chcete kúpiť. A to bez ohľadu na to, či ide o potraviny, alebo novú garderóbu. Ak si plánujete kúpiť nové šaty, nezabudnite si premyslieť, či si k nim potrebujete zadovážiť aj šperky, topánky a iné doplnky. Po zostavení zoznamu sa ho striktne držte. Čo tam nie je napísané, to kúpiť nesmiete. Nech je pokušenie akokoľvek veľké. 

2. Skutočne to potrebujete?

Pri príprave zoznamu a taktiež priamo v obchode si pri každej položke úprimne odpovedzte na dve otázky: „skutočne to potrebujete? Bude mať táto vec u vás využitie aj o pol roka?“ Ak ste odpovedali záporne, mali by ste kúpu ešte zvážiť. Vyhnete sa tak nákupu zbytočností, ktoré vám doma budú len zavadzať. 

3. Stanovte si rozpočet

Pred odchodom do obchodu si vopred určite finančný limit, ktorý nesmiete prekročiť, nech je ponuka akokoľvek lákavá. Ak sa bojíte, že to nebudete vedieť dodržať, riešenie je jednoduché – zoberte si so sebou len hotovosť v tejto výške a platobné karty nechajte doma. 

black friday

4. Nakupujte za akciové ceny

Kúpou tovaru vo výpredaji dokážete ušetriť značné finančné prostriedky. Pozor však, aby skutočne išlo o zľavnenú cenu. Žiaľ, niektorí obchodníci sa uchyľujú k praktikám, v rámci ktorých umelo nafúknu pôvodnú cenu, aby následne tovar ponúkli v závratnej zľave. V skutočnosti je suma na cenovke stále rovnaká. Preto si pred kúpou porovnajte ceny vo viacerých obchodoch.  

Jedným zo skutočne veľkých výpredajov je Black Friday, ktorý tento rok pripadne na 29. 11. V tento deň viaceré obchody a obchodné siete ponúknu svoj tovar za výrazné zľavy – niektoré až do výšky 80 %. Práve počas Čierneho piatka je možné kúpiť kvalitný tovar veľmi lacno. Ak sa chystáte na nákup elektroniky, nábytku či šatstva, odporúčame vám s nákupom počkať práve na Black Friday a nasledujúci víkend. Váš pocit z dobrej kúpy bude ešte väčší, keď vás bude hriať vedomie, ako veľmi ste dokázali ušetriť. 

5. Urobte zo starého nové

Pokazený elektrospotrebič nemusí nutne znamenať kúpu nového – zaneste ho do opravy. Ak je porucha neodstrániteľná, pokúste sa mu nájsť nové využitie. Môže napríklad slúžiť ako dekorácia v byte. Alebo ho podarujte na súčiastky – stále tak aspoň čiastočne poslúži a vy znížite množstvo vyprodukovaného odpadu. To isté platí aj o nábytku, ktorý už doma nechcete – ponúknite ho on-line za odvoz či menšiu sumu. Možno sa nájde niekto, komu ešte urobí radosť. V prípade starého oblečenia nájdete na internete mnoho návodov, ako ho ešte využiť iným spôsobom. Zo starých tričiek si viete vyrobiť látkovú tašku, z dlhých nohavíc, ktoré majú na kolene dieru, si môžete jednoduchou úpravou vytvoriť krátke a bavlnené veci, pre ktoré už nemáte žiadne využitie, poslúžia ešte ako handry. Oblečenie, ktoré vám je malé, alebo ho dlhodobo nenosíte, môžete aj darovať charite. Všetky možnosti sú lepšie než ho vyhodiť a zájsť si do obchodu kúpiť nové. 

Vojsť do obchodu a kúpiť si tovar je jednoduché. Oveľa ťažšie je si ten tovar nekúpiť. Skúste sa zamyslieť, ako by ste mohli kupovať menej a viac využívať to, čo už doma máte. A ak sa vec už využiť nedá, kúpte si novú vo výpredaji. Napríklad počas Black Friday

6. Určite si časový rámec

Určenie si časového rámca je veľmi dôležité, ak nechcete v obchodoch stráviť polovicu mladosti. Nespoliehajte sa na obchody ako na výplň voľného času alebo nudy. Nakupovanie je aktivita a ako taká by mala mať svoje presné pravidlá, začiatok a jasne definovaný koniec. 

Odsudzujete, keď váš kamarát sleduje seriály dlho do noci a neraz zhltne celú sériu za pár hodín. Vytýkate mu, že by ten čas mal radšej naplniť zdravým spánkom. S obchodmi je to rovnaké, hoci menej zjavné. Nekonečným túlaním sa po nákupnom centre zabíjate drahocenný čas, ktorý ste mohli investovať do štúdia, práce alebo rodiny. 

Definujte si konkrétny čas. Najlepšie taký, ktorý nezačína o šiestej večer. Večer je totiž najhorší čas, kedy si môžete vyraziť na nákupy. Obchody ako Nay alebo Datart budú počas Black Friday poriadne preplnené. Vyššia šanca, že vás tam niekto neušliape, je práve večer. Ale je to naozaj nutné? 

Vyhraďte si na nakupovanie hodinu, maximálne dve. Keď uplynie stanovený čas, nedá sa nič robiť, treba sa pobrať domov. Budete spokojnejší a v konečnom dôsledku vďační za množstvo času, ktorý ste ušetrili. 

7. Nakupujte sami

Vždy, za každých okolností, nakupujte sami. Nešťastný zvyk robiť z nakupovania plnohodnotnú sociálnu aktivitu a dôvod na stretávku by ste mali čo najskôr hodiť za hlavu. Dôvod je ten, že človek, ktorý s vami nakupuje, s vami zároveň nežije. Teda, nie vždy. Teraz hovoríme o nakupovaní so známymi a priateľmi. 

Čo znamená to, že s vami nežije, v súvislosti s nakupovaním? Priateľ alebo známy vám omnoho častejšie schváli alebo predostrie produkt, ktorý by si sám nekúpil, lebo vie, že ho nebude musieť používať. 

Nerobí to preto, že by vám chcel ublížiť. Produkt ho naozaj zaujíma, príde mu však buď príliš drahý alebo zbytočný, aby si ho kúpil. To mu ale nebráni v tom, aby povedal, aký je skvelý a že by stál za vyskúšanie. Nedajte sa zlákať a pozorne si vyberajte, kam zainvestujete svoje peniaze. Koniec koncov, sú to vaše peniaze. Tak isto neberte na nákupy deti. Mohlo by vás to vyjsť draho. 

8. Nenakupujte len preto, že je to v zľave

Z každej strany na vás vyskakujú reklamy na Black Friday a vy neviete, ako sa proti nim brániť? Jednoducho si zhodnoďte, aký prínos pre vás daný produkt predstavuje. Zosumarizujte si klady a zápory. Položte si otázku: “Kúpil by som si to, aj keby to nebolo v zľave?” Táto otázka je veľmi dôležitá a efektívna. Začnite ju používať a uvidíte, koľkokrát si uvedomíte, že ten produkt vlastne vôbec nepotrebujete. 


Vyhľadávanie

Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.