Kimbino
Kimbino

Využite voľný čas či karanténu starostlivosťou o seba – časť tretia

7. apríla 2020

Voľný čas môžeme tráviť zábavne či kreatívne. O tipoch, ako na to, sme si hovorili v predchádzajúcich dvoch článkoch. Veľké množstvo času by sme však mali využiť aj na starostlivosť o seba. A to nielen o svoje fyzické, ale taktiež psychické zdravie. 

Zacvičte si

Počas rušných a hektických pracovných dní si len málokto nájde čas na cvičenie. Voľné dni počas karantény alebo vtedy, keď je zlé počasie, môžete využiť práve naň. 

Výhodou je, že na to, aby ste sa hýbali, nepotrebujete fitness centrá a ani špeciálne stroje. Na internete nájdete veľké množstvo tipov na domáce cvičenie. Vyskúšajte napríklad jógu alebo pilates pomocou precvičovateliek na Youtube alebo Instagrame.

Nezabúdajte na vitamíny

Silná imunita sa tvorí najmä pomocou správnych vitamínov a minerálnych látok. V prípade, že zo stravy konzumujete všetko, by vám nemalo nič chýbať. Občas sa však stane, že nejaký vitamín v tele nie je. 

Aké vitamíny sú pre náš organizmus veľmi dôležité a kde ich nájsť? 

  • Vitamín B – vajíčka, losos, slnečnicové semienka, mlieko,
  • Vitamín C – citrusy, chilli, brokolica, 
  • Vitamín D – slnečné lúče, ryby, vajíčka, 
  • Vitamín E – mäso, ryby, avokádo, vajcia, 
  • Zinok – strukoviny, červené mäso, mlieko a mliečne produkty. 

Nedostatok vitamínov sa prejavuje rôzne. Pri niektorých sa vám môže krútiť hlava, pri iných vypadávať vlasy a podobne. V prípade výrazného nedostatku je dôležité zvoliť vitamíny vo forme tabletiek

Zdravé jedlo

Rovnako ako pri cvičení je to aj pri varení zdravých jedál. Počas pracovných dní sú ľudia často pod tlakom. Len veľmi málo z nich má čas na to, aby večer niečo varili na druhý deň. Preto je väčšina odkázaná na rýchle občerstvenie alebo nie príliš zdravé alternatívy jedál. 

Teraz však máte dostatok času na to, aby ste si pripravili chutný a zdravý obed či večeru. Skúšajte recepty, ktoré máte už dlho odložené. Alebo si nájdite nejaké nové. Internet a knihy sú plné zaujímavých receptov. Navarte sebe či celej svojej rodine.

Spravte si čas pre seba

Využite voľný čas na to, aby ste si oddýchli a spravili čas len pre seba. Na chvíľu vypnite a vyjdite zo zabehnutého režimu plného stresu. Zapnite si dobrú hudbu a urobte si manikúru a pedikúru. 

Postarajte sa aj o vlasy a pleť pomocou rôznych masiek. Ak doma nemáte žiadnu kúpenú, ešte lepšie. Urobte si svoju vlastnú

Možností, ako tráviť voľný čas, je naozaj veľké množstvo. Pozerajte dobré filmy, čítajte dlho odkladané knihy, vyskúšajte online kurzy a spravte si čas len pre seba. Uvidíte, že sa skvelo zabavíte. 

Vyhľadávanie

Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.