Kimbino
Kimbino

Prichádza Black Friday 2022, pripravte si nákupný zoznam!

10. novembra 2022

Nákupný sviatok Black Friday už dávno nie je oslavovaný len v USA a v Kanade. Hoci sa s týmito krajinami spája, postupne sa rozšíril do celého sveta. Dnes je považovaný za najdôležitejší nákupný deň v roku. Nenechajte si ujsť možnosť nakúpiť za výrazné zľavy. Obchodné reťazce ponúkajú v tento deň rekordne nízke ceny. Využite ich.

Black Friday nakupovanie
www.pexels.com

Black Friday, alebo aj Čierny piatok, si dnes spájame s plnými obchodmi ľudí, ktorí sa naháňajú za zľavami hrajúcimi v prospech zákazníka. V minulosti to tak ale nebolo. Pôvodne tento deň súvisel s niečím úplne iným. 

Názov Black Friday pochádza zo 60. a 70. rokov 20. storočia. V tomto období vznikal v USA deň po oslavách Dňa vďakyvzdania, ktorý sa oslavuje vo štvrtok, veľký dopravný chaos. Obyvatelia preto pomenovali piatok nasledujúci po Dni vďakyvzdania ako Čierny piatok. 

Názov aj deň sa zachoval dodnes. V súčasnosti ale nevyjadruje nehodovosť na cestách, ale predstavuje deň výrazných zliav v obchodoch. Zároveň štartuje predvianočné nakupovanie a tí najšikovnejší dokážu počas jedného víkendu vybaviť vianočné darčeky pre celú rodinu a ešte aj za nesmierne výhodné ceny.

Zľavy až do výšky 90 % a bitky v obchodoch. Aj to je Black Friday

Predstavte si, že by tovar, ktorý si chcete zakúpiť, zrazu stál len desatinu ceny. Takéto ponuky nie sú v USA nič výnimočné. Preto je celkom bežné, že ľudia stoja v rade na otvorenie obchodu niekoľko hodín vopred – aby sa im ušiel produkt, o ktorý majú záujem.

V minulom storočí sa v deň Black Friday otvárali obchody skôr, zvyčajne už ráno o šiestej. Dnes sa otváracia doba v mnohých predajniach posunula ešte viac a Black Friday sa tu začína úderom polnoci. 

Ak si však predstavujete pokojné nakupovanie a prechádzku po predajni, ste na omyle. Ľudia majú premyslené, čo chcú a do obchodu vstupujú s vopred pripravenými nákupným zoznamom. Predajne praskajú vo švíkoch a zákazníci neváhajú sa o posledný kus tovaru dokonca aj pobiť.

Tŕňom v oku mnohých ľudí sa preto stávajú dlhé rady, preplnené obchody a v neposlednom rade možné bitky o posledný kus tovaru. Za dobré veci sa oplatí bojovať, preto sa nenechajte odradiť prvotným dojmom a vstúpte smelo do obchodu. 

Máte ale voči takémuto nakupovaniu averziu? V tom prípade vám pomôže internet. 

Black Friday online
www.pexels.com

Ako je tomu dnes…

Našťastie, dnes sa dá tomuto stresu jednoducho vyhnúť nakupovaním online. Predajcovia si v minulosti všimli, že pondelok nasledujúci po Black Friday im niekoľkonásobne stúpli tržby v e-shopoch. Zákazníci nakupovali to, čo sa im neušlo na pultoch obchodov. 

Ľudia, ktorí sa jednoducho nevybrali cez Black Friday na nákupy, začali v pondelok na internete pátrať a vyhľadávať tovar v zľave. Tento pondelok preto dostal špeciálne pomenovanie – Cyber Monday a dnes zakončuje 4 dni výrazných zliav

Ak teda nevyužijete možnosť ísť reálne do kamenných predajní, môžete využiť aj Cyber Monday a nakúpiť online.

Black Friday štatistiky 2021 v USA ukazujú, že predaje prostredníctvom internetu stúpli v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 2 %. 

Dobrou správou je, že dnes na zľavy v mnohých internetových obchodoch nemusíte čakať až do pondelka. Štandardne sa do Black Friday zapájajú aj internetové obchody a zľavy na svoj sortiment ponúkajú počas celého Black Friday víkendu. 

Black Friday na Slovensku

V našich zemepisných šírkach sme fenomén zvaný Čierny piatok dlho nepoznali. Po prvý raz ho k nám priniesla spoločnosť Apple v roku 2011. Koncept zliav kopíroval Black Friday v USA a stretol sa s úspechom. 

Nasledujúci rok už Black Friday ohlásili ďalšie obchody a postupne sa rozšíril po celom Slovensku.

Kedy bude Black Friday tento rok?

Minulý rok vyšiel Black Friday na 26. novembra 2021. Čo sa týka elektroniky, najvýraznejšie zľavy ponúkali napríklad obchody ako NAY Elektrodom, Datart, Planeo Elektro či Kondela. V rámci športu sa do akcie zapojili obchody ako GymBeam alebo Sportisimo. 

Existuje mnoho obchodov či e-shopov, ktoré ponúkajú gigantické zľavy. Tento rok pripadá Black Friday na 25. novembra 2022. Opäť očakávajte obrovské zľavy pohybujúce sa približne medzi 60 až 95 %. Rovnako ako roky predtým, aj tento rok bude nastavovanie zliav štedré. Nepremeškajte to. A nezabudnite, že sa nemusíte fixovať len na piatok, ale zľavy trvajú minimálne 4 dni, niekde aj dlhšie.

Fenoménu podľahla aj Čína

Čína ako rival USA si vytvorila vlastnú verziu Čierneho piatka. Veľké predvianočné výpredaje po prvý raz odštartovala 11. 11. 2009. 

Keďže sa táto akcia stretla s veľkým úspechom, postupne sa deň zvaný Double Eleven (dvojitá jedenástka) stal rovnakým fenoménom, ako je Black Friday v USA. 

Obľúbenou čínskou platformou, vďaka ktorej si aj Slováci môžu užiť Double Eleven, je Aliexpress. Ak sa v tento deň chystáte nakupovať online, mali by ste mať nachystaný nákupný zoznam, rýchle prsty a striehnuť na mimoriadne zľavové poukazy a akcie. Tovar ide na dračku rovnako, ako v USA.

Vyhľadávanie

Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.