Kimbino
Kimbino

Chcete bohaté Vianoce za málo peňazí? Nakupujte počas Black Friday!

17. októbra 2019

Vianoce vás nemusia stáť kopec peňazí. Stačí sa na ne vopred pripraviť a nakúpiť darčeky vo výpredajoch. Jeden z najväčších čaká na zákazníkov počas Black Friday, teda Čierneho piatka.

Minulý rok sme na Vianoce minuli v priemere 400 eur. Z toho približne polovicu tvorili výdavky na darčeky, zvyšok sme investovali do štedrovečerného stola a výzdoby. Pritom až štvrtina z nás sa kvôli sviatkom dostala do červených čísiel a musela si financie požičať. A hoci boli sviatky vďaka pôžičke štedré, už o pár dní neskôr nasledovalo vytriezvenie v podobe splácania splátok. Ak sa chcete vyhnúť spotrebiteľskému úveru alebo prečerpaniu kreditnej karty, nakupujte darčeky v predstihu.

black friday

Mesiac vopred sa podľa rôznych prieskumov pripravuje na Vianoce necelá polovica Slovákov. Tretina si nákupy necháva na posledné dva týždne. A kým tretina žien má týždeň pred sviatkami darčeky nakúpené, až tretina mužov si to necháva na úplne poslednú chvíľu. V takom pokročilom čase už skutočne nie je veľmi z čoho vyberať, a tak je bežné, že nakúpia bez ohľadu na cenu.

Kedy je najvhodnejší čas na vianočné nákupy?

V USA a v Kanade sa u obchodníkov začína vianočná sezóna Čiernym piatkom známym ako Black Friday. Práve v tento deň začínajú veľké výpredaje za mimoriadne nízke ceny. V roku 2019 pripadá na 29. november. Dobrou správou je, že tento zvyk si osvojili už aj kamenné obchody a e-shopy na Slovensku. A tak máme aj my možnosť nakúpiť darčeky za skutočne výhodné ceny.

Black Friday – nakupujte nielen výhodne, ale aj s rozumom

Aby ste si na konci dňa mohli povedať, že za sebou máte úspešnú kúpu, prinášame vám niekoľko rád, ako využiť Black Friday zľavy naplno.

1. Zabudnite na emócie

Ak chcete nakúpiť výhodne, popremýšľajte o darčekoch vopred. Počas Black Friday výpredajov nie je nič horšie, než výber darčekov štýlom – rozhliadnem sa po obchode a niečo mi padne do oka. Vďaka obrovským, často až 80 %, zľavám budete mať chuť kúpiť všetko. Aby ste napokon v obchode nenechali celý obsah vášho bankového účtu, radšej si niekoľko dní – pokojne aj týždňov – vopred premyslite a zapíšte, čo chcete kúpiť.

2. Stanovte si finančný limit

Nakupovanie v zľavách je lákavé. Najmä, keď sa s tým spája dobrý pocit samého zo seba a zo svojej šikovnosti ušetriť. Keď sa však pozriete na zostatok na vašej kreditnej karte, môžete s hrôzou zistiť, že ste minuli oveľa viac, než ste plánovali. Aby ste sa tomu vyhli, stanovte si finančný limit na darček každého člena rodiny.

3. Nie je zľava ako zľava

Hoci obchodníci uvádzajú počas výpredaja Black Friday zľavy vo výške 80 %, nie vždy tomu, žiaľ, zodpovedá aj realita. Tí menej poctiví pôvodné ceny umelo nafúknu, aby následne výrobok v akcii stál toľko, čo stojí u konkurencie za plnú sumu. Aby ste na podobné praktiky nenaleteli, odporúčame vám ceny si niekoľko týždňov pred výpredajom pozrieť a porovnať u viacerých predajcov.

Počas Black Friday zliav sa vianočné darčeky dajú nakúpiť výhodne a, vďaka možnostiam on-line obchodov, dokonca aj z pohodlia vlastnej obývačky. Nezabudnite nakupovať s mierou, ceny porovnávať a stanoviť si finančný strop. Pri nakupovaní on-line myslite aj na dlhšie dodacie doby, keďže ľudí, ktorí budú chcieť akcie využiť, bude veľa. Za tú finančnú úsporu to však isto stojí.

Vyhľadávanie

Zaregistruj sa a využívaj výhody naplno.